In 1985 werd door enkele muzikanten de vraag gesteld of het niet haalbaar zou zijn, naast de concertband, een kleinere formatie op te richten die voornamelijk ontspanningsmuziek zou brengen. Deze groep, die uitsluitend uit muzikanten van de band zou bestaan, zou dan ook bij gepaste gelegenheden optredens voorzien. Het werd een zeer moeilijke start en weldra bleek het beter te zijn om met dit initiatief te stoppen.


In september 1987 werd dan een nieuwe start genomen en ditmaal bleek de juiste keuze gemaakt te zijn, want vanaf de eerste repetitie bleken 23 muzikanten bereid om onder leiding van Guy De Wever om de twee weken te repeteren. The Retro Music Band was geboren en enkele weken later kwam al een uitnodiging om voor een publiek op te treden. Momenteel bestaat deze groep uit 26 muzikanten. De samenstelling van de bezetting kan je terug vinden in de rubriek "Samenstelling".

Zoals de naam van de band laat vermoeden, bestaat het grootste deel van het repertoire uit bekende hits van enkele decennia geleden. Ons aanbod bestaat uit een kleine honderd titels die we in volgende dansgenres kunnen onderverdelen: polka (o.a. van James Last), wals (o.a. Que Sera, Sera), tango (o.a. Cherie), foxtrott & quickstep (o.a. So What's New), cha cha cha (o.a. Charly Brown), slow (o.a. Love Is All), swing, jive & beat (o.a. Help Yourself), Engelse wals (o.a. Are You Lonesome Tonight), slow fox (o.a. Love Letters In The Sand), samba (o.a. Brasil) en disco (o.a. Rivers Of Babylon).

The Retro Music Band treedt niet alleen in eigen land op, maar heeft ook al een aantal internationale optredens achter de rug. De laatste jaren hebben zij opgetreden in: Strani (CZ), Piestany (SK), Stanzach (A), Eglofs (D) en Christazhofen (D).